Behandeling en werkwijze

De osteopaat onderzoekt en behandelt het hele lichaam, op zoek naar verstoringen in beweeglijkheid die oorzaak kunnen zijn van klachten.

Na een uitgebreid vraaggesprek waarin onder andere de klacht, ontstaanswijze, mogelijke oorzaken, contra-indicaties, functioneren van inwendige organen en dagelijkse belasting worden besproken, volgt een onderzoek waarbij beweeglijkheid van gewrichten, wervelkolom, organen en schedel worden getest.

Het onderzoek bepaalt de lokalisatie van mogelijke oorzaken en verklaringen in het hele lichaam. Indien oorzaken van klachten behandelbaar zijn volgt zo mogelijk een behandeling.

De behandeling van een osteopaat bestaat uit mobilisaties van gewrichten, organen en schedel. De mobilisaties corrigeren de beweeglijkheid van de betrokken structuren en geven het natuurlijk herstelmechanisme het vermogen de verstoring te verhelpen.

Zo kunnen weefsels als vliezen en fasciën in de buik worden behandeld. Ook kan het nodig zijn een blokkade in de wervelkolom te corrigeren middels manipulatie. Door de beweeglijkheid te verbeteren kunnen o.a. zenuwbanen, bloed- en lymfevaten weer optimaal functioneren.

Na de behandeling is het raadzaam relatieve rust te nemen. Dat wil zeggen dat men niet meer activiteiten dan normaal doet en piekbelastingen vermijdt.

Doordat de behandeling de beweging, maar ook de bloedsomloop verandert, zullen afvalstoffen kunnen worden opgeruimd. Genoeg water drinken en gezond eten kunnen hier bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de darmen en de nieren die zorg dragen voor o.a. het filteren en verwijderen van afvalstoffen.

Om het lichaam na de behandeling tijd te geven te reageren en zich aan te passen aan een nieuwe situatie bevat de periode tussen 2 behandelingen 1 tot 4 weken. Na 3 tot 4 behandelingen moet er duidelijke verbetering zijn van de klachten. Zonder verbetering heeft doorgaan meestal geen zin. Eventueel kan overleg en advies naar vervolgstappen leiden om u alsnog verder te helpen in het oplossen van uw klachten.