Hoe
werken
wij?
Osteopathie
Osteopathie is een manuele behandelwijze die zicht richt op het onderzoeken en behandelen van verstoringen in het evenwicht van het lichaam. Hierbij wordt het lichaam als een geheel gezien en gaan we op zoek naar de oorzaak van klachten.
Verschillende actieve systemen in het lichaam kunnen verstoord worden door overbelasting, een operatie, stress, trauma, infectie of een andere reden. Met osteopathie onderzoeken we de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van de verschillende systemen in het lichaam. Door de bewegingsvrijheid van weefsels en gewrichten te bevorderen, werken we aan een optimaal en klachtenvrij functioneren van het lichaam. Op deze manier spreken we het zelf-herstellend vermogen van het lichaam aan en kunnen we herstel optimaliseren op een natuurlijke manier.
Rugpijn, nekpijn, buikpijn, hoofdpijn, chronische of terugkerende klachten en blessures, maar ook bijvoorbeeld huilbaby’s of baby’s met een voorkeurshouding, zijn een aantal de vele mogelijke indicaties voor een behandeling door een osteopaat.
Omdat de gebruikte mobilisaties van gewrichten, organen en schedel aan de mogelijkheden en onmogelijkheden van het lichaam worden aangepast, kunnen zowel baby’s, kinderen, volwassenen als ouderen osteopatisch worden behandeld.
“Daar, waar de weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte geen kans.” - A.T. Still (grondlegger van de osteopathie)
Gesprek, onderzoek & behandeling
Onderzoek
Na een uitgebreid vraaggesprek waarin onder andere de klacht, ontstaanswijze, mogelijke oorzaken, contra-indicaties, functioneren van inwendige organen en dagelijkse belasting worden besproken, volgt een onderzoek waarbij de beweeglijkheid van gewrichten, wervelkolom, organen en schedel worden getest. We zien het lichaam als één geheel, waarbij alle delen samenwerken. Werkt er iets niet zoals het zou moeten? Dan heeft dat uitwerking op een ander deel of systeem in het lichaam.
Het onderzoek bepaalt de lokalisatie van mogelijke oorzaken, en verklaringen van de klachten. Indien oorzaken van klachten behandelbaar zijn zullen we direct in het eerste consult beginnen met de behandeling. Bij reden tot extra onderzoek zullen wij doorverwijzen naar een arts of specialist.
Behandeling
De behandeling richt zich met name op het bevorderen van de bewegingsvrijheid van weefsels en gewrichten door middel van manuele technieken. We mobiliseren om bewegingsbeperkingen op te heffen om het lichaam de ruimte te geven zichzelf te herstellen. Oefeningen, coaching en adviezen wat betreft lifestyle kunnen de behandeling waar mogelijk aanvullen en ondersteunen.
Behandelplan
Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld en indien nodig een vervolgbehandeling gepland. We zullen doorverwijzen als we het idee hebben dat je beter terecht kunt bij een andere specialist zoals een fysiotherapeut, diëtist of arts. Om het lichaam na de behandeling tijd te geven te reageren en zich aan te passen aan een nieuwe situatie bevat de periode tussen 2 behandelingen 1 tot 4 weken. Na 3 tot 4 behandelingen moet er duidelijk verbetering zijn van de klachten. Zonder verbetering heeft doorgaan meestal geen zin. In dat geval zullen we waar mogelijk adviseren in vervolgstappen.
Na de behandeling
Na de behandeling is het raadzaam om 24 uur relatieve rust te nemen. Dat wil zeggen dat men niet meer activiteiten dan normaal doet en piekbelastingen vermijdt.
Doordat de behandeling de beweging, maar ook de bloedsomloop verandert, zullen afvalstoffen kunnen worden opgeruimd. Genoeg water drinken en gezond eten kunnen hier bijdrage leveren aan bijvoorbeeld de darmen en de nieren die zorg dragen voor o.a. het filteren en verwijderen van afvalstoffen.
Copyright Osteopathie Vlaardingen 2020